NTA 8025 ‘Woning-APK’

Een meerderheid van de Nederlandse huurders en woningeigenaren vindt de installatietechniek in huis het meest essentieel om periodiek te worden gekeurd. Vooral huurders vinden dat zelfs de hele woning onder een soort APK zou moeten vallen…

Dit blijkt uit onderzoek van marktonderzoeker USP Marketing Consultancy dat eerder dit jaar is uitgevoerd onder 543 woonconsumenten.

NTA 8025

Voor de veiligheid van woninginstallaties werd ruim tien jaar geleden mede door brancheorganisatie Uneto-VNI de Nederlandse Technische Afspraak (NTA) 8025 ontwikkeld en geïntroduceerd als ‘Woning-APK’. Uiteindelijk is deze nooit door de overheid verplicht gesteld, maar de brancheorganisatie blijft dit bepleiten.

Op grond van de praktijkervaringen hiermee, en gezien alle technologische en maatschappelijke ontwikkelingen van de afgelopen jaren, dient deze NTA 8025 nodig aan de eisen van deze tijd te worden aangepast. Hij zou zelfs moeten worden doorontwikkeld tot de norm NEN 8025. Daarvoor wil Uneto-VNI met NEN een werkgroep in het leven roepen.

De huidige woning-APK volgens de NTA 8025 richt zich alleen op alle installatietechniek in woningen en daarop aangesloten voorzieningen. USP heeft de Nederlandse huishoudens gevraagd welke onderdelen van een woning nog meer onder een APK zouden moeten vallen.

Installatietechniek belangrijkst

Huurders vinden de installatietechniek veruit het belangrijkst (61%). Woningeigenaren hechten daarnaast belang aan een keuring van het schilderwerk, de keuken, badkamer en het toilet. Huurders willen ook vaker een keuring dan woningeigenaren. Eigenaren vinden eenmaal per 4-5 jaar of elke 6-10 jaar voldoende. Huurders kiezen eerder voor een termijn van minder dan 5 jaar.

Bron: NEN – Delft

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s