NEN 1010

De NEN 1010 is al vele jaren hèt handboek met veiligheidsbepalingen voor de elektrische installaties. (Elektro)technici van meerdere generaties weten dit. Al reeds in 1932 zijn de eerste voorlopers van de NEN 1010 verschenen. De eerste ‘echte’ druk van de NEN 1010 verscheen in 1940. Dit is nu historie en niet meer van belang.

Daarna verschenen regelmatig nieuwe edities:

NEN1010-reeks.png

Met grote vette cijfers wordt het jaar van verschijnen van de betreffende editie van de NEN 1010 weergegeven. Daaronder staan de data waarop deze editie van kracht is geworden.
De laatste editie van 2015 is per 01-01-2017 van kracht geworden.

Voor bestaande elektrische installaties gelden de edities die van kracht waren bij het ontwerp en de aanleg van die installatie. Daarom zijn ook de oude normen nog steeds nodig!

Via een publicatie in de Staatscourant wordt door het ministerie aangegeven wanneer een editie van de NEN 1010 van kracht wordt. De datum van verschijnen van een norm is wat minder belangrijk. Als een norm door het Nederlands Normalisatie-instituut (NEN) wordt gepubliceerd kunnen ontwerpers en installateur als voorbereiding  kennis nemen van de betreffende editie. En dan beginnen de werkzaamheden voor wetgevende instanties. Waarna dit in de Staatscourant wordt gepubliceerd en de norm formeel van kracht wordt:

Staatscourant_71548.png

Klik hier voor de volledige editie van deze Staatscourant.

De praktijk

Hoe gaat een monteur/inspecteur hier nu mee om?

  • Voor werkzaamheden aan een bestaande elektrische installatie (of deel daarvan) kijk je welke editie van de NEN 1010 van kracht was tijdens het ontwerp en/of de aanleg van die elektrische installatie. Dit geldt ook voor kleinere uitbreidingen aan die elektrische installatie. En ook bij inspectie van een bestaande elektrische bedrijfsinstallatie volgens de NEN 3140.
  • Bij een nieuwe elektrische installatie wordt de nieuwste editie van de NEN 1010 gehanteerd.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s