Gesmolten isolatie van de wandcontactdoos voor een lasapparaat

Veel keurmeesters voeren de inspectie van een lasapparaat uit met een standaard apparatentester van de bekende merken. Dat is niet zonder risico’s. Veel lasapparaten hebben een lasrelais of een andere (elektronische) schakeling die ‘open’ blijft staan bij het meten van de weerstand van de beschermingsleiding, de isolatieweerstand en de vervangende lekstroom.

Bij het meten van de reële lekstroom of verschilstroom kan de lasschakeling wel worden gesloten omdat dan de normale netspanning beschikbaar is. Maar dan moet de meting wel lang genoeg duren en moet het lasapparaat daadwerkelijk in werking zijn, bijvoorbeeld door uit uitvoeren van een proeflas.

Verloopsnoer inspectie driefasenapparatuur

De reële lekstroom of verschilstroom van driefasen lasapparaten moeten zeker NIET worden getest met alleen dit verloopsnoer. Bij kortgesloten fase(n) en nul meet je altijd met open lascircuits!

Groepenkast met kabel (rechts) voor lasapparaat
Groepenkast met kabel (rechts) voor lasapparaat

In bovenstaande foto is rechts boven een kabel zichtbaar waarvan de isolatie is gesmolten. De kerntemperatuur van de (koperen) geleider mag bij normaalbedrijf maximal 70 à 90 graden Celsius bereiken en dat vinden wij al zeer hoog. Hier was de temperatuur veel hoger.

De groengele ader is buiten de kabel getreden.
De groengele ader is buiten de kabel getreden

Hier verlaat de kabel de groepenkast. De normaal (vrijwel) onbelaste groengele beschermingsleiding (‘aarde’) is buiten de kabel getreden!

De kabel is op meerdere plaatsen doorgeslagen en de groengele ader is verbrand
De kabel is op meerdere plaatsen doorgeslagen en de groengele ader is verbrand

Bovenstaand een montage van 3 foto’s. Links en in het midden is te zien dat de groengele ader op meerdere plaatsen uit de mantel van de kabel is getreden. Vaak zie je in de krant “brand door kortsluiting” en dat is vaak onzin.

Rechts zie je dat alleen de groengele ader is verbrand. Dat kwam doordat de retourstromen van het op de wandcontactdoos aangesloten lasapparaat niet via de massa van het lasapparaat terug liepen maar via de beschermingsleiding. Met bijna een afgebrand gebouw tot gevolg.

De keurmeester had bovenstaand verloopsnoer gebruikt en een mooie sticker op het lasapparaat geplakt….

Stuurstroomschema van een lasapparaat
Stuurstroomschema van een lasapparaat

In dit schema is te zien dat de contacten in ruststand zijn geopend.

Voor de inspectie van lasapparatuur is een norm beschikbaar: NEN-EN-IEC 60794-4. Deze norm beschrijft de periodieke inspectie van elektrische booglasapparatuur en ook de inspectie na reparatie. Er zijn testers beschikbaar die actief meten volgens deze norm en deze contacten kunnen sluiten. Sommige merken apparatentesters hebben daarvoor een accessoire.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s