YouTube-serie enthousiasmeert jongeren voor techniek

Jet-Net & TechNet presenteren een educatieve YouTube-serie: Tech? Bekijk ’t ff! Hoe ziet wat leerlingen op school leren eruit in de echte wereld? Wat gebeurt er in technologische bedrijven als Urenco, Waternet, Rijkswaterstaat en Fujifilm? En waar houden professionals in deze bedrijven zich mee bezig? In de Youîube-video’s zoomt presentatrice en lnstagrammer Lize Korpershoek in op een aantal bètatechnische toepassingen in deze bedrijven. Docenten kunnen de video’s als introductie van een les gebruiken en zo de praktijk de klas in halen!

Tech__Bekijk_'t_ff

Het is voor leerlingen interessant om te zien hoe het er in het bedrijfsleven aan toegaat en om dat wat ze op school leren, in de praktijk te zien. Hoe kun je de praktijk beter de klas in halen door daadwerkelijk in het bedrijfsleven op onderzoek uit te gaan? Daarom
biedt Jet-Net & TechNet met deze Youîube-serie een inkijkje in vier technologische bedrijven: Rijkswaterstaat, Fujifilm, Waternet en Urenco.

Op bezoek
Reporter Lize Korpershoek brengt een bezoek aan deze bedrijven en licht een technisch aspect toe. Ze gaat in gesprek over de achterliggende processen door de medewerkers te vragen hoe het zit. Zo krijgen leerlingen een kijkje in de keuken van deze bedrijven én de beroepen.

De ontdekkingstocht
Bij Fujifilm leggen Lauri en Michiel uit welke soorten fotopapier er zijn en hoe het chemische proces achter het ontwikkelen van een foto werkt. Uit hoeveel lagen
bestaat fotopapier? Hoe worden de kleuren van een foto zichtbaar en hoe zorg je ervoor datje er zelfs water op kunt laten vallen?

Communiceren met verkeerslichten
Lize gaat met Arend van Rijkswaterstaat op ontdekkingstocht naar de verkeerslichten van de toekomst. Ze ervaren hoe je kunt communiceren met verkeerslichten en hoe je bijvoorbeeld alles op groen kunt zetten. Dat is handig zul je denken, maar welke techniek zit hier allemaal achter? En waarom is dit zo belangrijk voor bijvoorbeeld een ambulance?

lrridium tegen kanker
Bij Urenco verdiept Lize zich in de materie achter iridium. Iridium is peperduur (wel vijf keer zeldzamer dan goud!), maar hoe wordt het gemaakt? En waar wordt het voor gebruikt? Zo worden iridiumstaafjes gebruikt in behandelingen tegen kanker. Hierdoor worden jaarlijks tienduizenden mensen gered!

Waterontkalking
Bij de Calcite Factory van Waternet wordt Lize ondergedompeld in de wereld van waterontkalking. Wat doet kalk in water, hoe wordt het eruit gehaald en wat zijn de stappen die je dan neemt? En welke functie heeft calciet in het ontkalkingsproces?

Jongeren enthousiasmeren voor techniek.
Met deze video’s biedt Jet-Net & TechNet docenten een leuke introductie op de les en worden jongeren geïnformeerd en geïnspireerd over de thema’s én de technologische bedrijven, zodat zij enthousiast worden over een technisch profiel en vervolgopleiding.

Samenwerken met het bedrijfsleven
Ben je of ken je een docent en ben je benieuwd wat scholen nog meer kunnen doen in de samenwerking met bedrijven? Neem dan contact op met de regiocoördinator om eens te bespreken welke mogelijkheden er zijn met bedrijven in de buurt. Ook zijn er mogelijkheden om mee aan de landelijke Jet-Net & TechNet activiteiten.

Over Jet-Net & TechNet
Jet-Net & TechNet is een netwerk van honderden bedrijven en scholen met als doel om jongeren een reëel en positief beeld te geven van technische beroepen. We koppelen
bedrijven en scholen aan elkaar en inspireren samen jongeren vanuit een technologische invalshoek bij het maken van een bewuste keuze voor hun toekomstige studie en carrière.

Informatie: https://jet-net.nl

Bron: Elektropraktijk

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s