Hoofdbeveiliging van netbeheerder als beveiliging van distributiegroep

In een brandstofstation (benzinepomp) bevindt zich een groepenkast waar hoofdbeveiligingen 3 x C25 zijn geplaatst. Deze zijn eigendom van de netbeheerder.
Verdeelinrichting in een benzinestation

Boven het meterbord is een kast geplaatst zonder beveiliging: alleen een vierpolige lastscheider van 40A. Deze is eigendom van de eigenaar van de elektrische installatie.
Hoofdschakelaar in groepenkast van een brandstofstation

Vanaf deze lastscheider gaat een kabel naar een verdeelinrichting:
Verdeler in een benzinestation

In deze verdeelinrichting is ook een 40A lastscheider is aangebracht:
Hoofdschakelaar (lastscheider) in een brandstofstation

De vraag is: mag dat?
Nu wordt de hoofdbeveiliging van de netbeheerder ook gebruikt als beveiliging van de eigen groepenkast (dat is normaal ook zo), maar ook als beveiliging van de kabel tussen de groepenkast en de verdeelinrichting (distributiegroep) en ook als beveiliging voor de verdeelinrichting zelf. Waardoor de verantwoording van een deel van de werking van de beveiliging van de elektrische installatie (distributiegroep) nu ineens bij de netbeheerder komt te liggen.

Uw reacties zijn welkom!

Eén gedachte over “Hoofdbeveiliging van netbeheerder als beveiliging van distributiegroep”

  1. de hoofdbeveiliging van de netbeheerder is niet bedoelt als beveiliging van de achterliggende installatie van de klant. de hoofdbeveiliging heeft als doel om een ongestoorde stroomtoevoer naar andere gebruikers te garanderen. de hoofdbeveiliging moet daarom als een maximaal begrenzer worden gezien. dat die hoofdbeveiliging er is en tot een beperkt deel van de installatie kan worden gebruikt is mooi meegenomen. wel moeten alle componenten geschikt zijn voor de stroomwaarde van de hoofdbeveiliging van het net. en altijd geld dat de eigenaar van de installatie, de aangesloten klant/eigenaar, verantwoordelijk is en blijft voor de veilige werking van zijn installatie.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s