Klasse I of klasse II?

Niet alles is wat het lijkt. Bijvoorbeeld deze adapter van een laptop. Er zit een geaarde stekker aan en dan denk je al snel dat dit een geaard object is. Een testobject van beschermingsklasse I. De adapter heeft een kunststof behuizing en de plug heeft geen verbinding met aarde. Onderstaand enige uitleg.

Beschermingsklassen

Beschermingsklassen volgens NEN-EN-IEC 61140

Als je een klasse I testobject gaat meten zet je de meetpen van de tester tegen de geaarde behuizing van het testobject om te controleren of deze behuizing goed geleidend is verbonden met de randaarde (het beschermingscontact) van de stekker.
Zie het onderstaande schema:

Adapter

Open adapter

Bij deze adapter is de kunststof behuizing verwijderd. De metalen behuizing is wèl geaard.

Veiligheidsaarding of functionele aarding

Er zijn twee soorten aardingen:

  • Veiligheidsaarding: hier wordt de geaarde behuizing goed geleidend via de stekker met het aardsysteem van het lichtnet verbonden. Bij een defect naar aarde zal de beveiliging of in de groepenkast binnen 0,2 à 0,4 seconden de netspanning moeten afschakelen.
    Een aardlekbeveiliging moet binnen 0,3 seconden afschakelen bij een defect naar aarde.
  • Functionele aarde: hier wordt de aardaansluiting gebruikt om stoorsignalen af te voeren of voorkomen dat test testobject magnetische velden uitzendt, zoals bij de adapter.

EMC

De adapter is voorzien van een functionele aarde voor magnetische afscherming volgens EMC (Elektro Magnetische Compatibiliteit). Je kan deze aarding bij de adapter niet meten omdat de adapter geheel is afgeschermd met een kunststof behuizing. Wat nu?

Typeplaatje

Je moet niet alleen naar de stekker kijken maar ook naar het typeplaatje. Als je goed kijkt zie je dat het symbool klasse II op de adapter staat. Dat houdt in dat je deze adapter niet als klasse I maar als klasse II moet inspecteren/keuren volgens NEN 3140.

Bij onderstaande adapter is een beter symbool weergegeven:

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s